Jesse Vermeeren

Biography

Awards:

Paris 2010: “Grand prix international de Paris pour ses merites artistiques” from “L’Accademia Euromediterranea delle arti”

Jesse Vermeeren (1974)

Jesse Vermeeren grew up in the Dutch province of North Brabant. In 1990 he moved to Belgium to study at the Antwerp art school “Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten”.

From 1999 till 2008 he exposed his work in his own gallery in the centre of Antwerp. At that time his creativity ranged from art to design such as paintings, sculputers, handcrafted furnitures and light objects.

His art is inspired by the beautiful colors, light and volcanic strength of Sicily. Jesse Vermeeren paintings are characterized by elegant shapes and composition, color and contrast.

Today Jesse works and exposes his artwork in his new atelier in Antwerp and he is well known for his dynamism and enthusiasm in the international contemporary art scene. Jesse has exposed his work in different galleries in Europe.

Dutch

Jesse Vermeeren geboren in Werkendam in 1974, heeft zijn artistieke vorming in de Nederlandse provincie Noord- Brabant meegekregen.

In 1990 verhuisde hij naar Antwerpen, een stad die zijn productie op diverse vlakken prikkelt. De artiest heeft een eigen atelier in het Antwerpse stadscentrum, en hij staat met veel dynamisme en enthousiasme op de hedendaagse internationale kunst scene. Zijn eigen rol op die scène wordt ondertussen ruimschoots erkend.

Hij is vooral gefocust op de lijn, die binnen zijn compositie, vormgeving, vorderden gedifferentieerde en onuitputtelijke trajecten opbouwt en uittekent. Gebogen lijnen leveren de vormen op, geven de compositie volume door hun bewegingen en hun verloop. In die zin geeft de lijn aan de geometrie en aan de kleuren de gelegenheid om ruimte te worden, waarin de contrasten gewoonlijk harmonisch naast elkaar staan.

Omhullende en bochtige ritmes kruisen elkaar, bieden vaak de kans om de vrouwelijkheid te exploreren. De lijn wisselt de compositie af in de chromatische verhoudingen, die door sterke en meeslepende kleuren worden gescandeerd. De kleurschakeringen van zijn palet zijn in essentie gebaseerd op de afwisseling van gevarieerde, koele en warme tinten en op zijn accurate manier om de kleuren zuiver en homogeen aan te brengen.

De dialectische, en tegelijkertijd ook euritimische verhoudingen van de kleuren, loopt door in de keuze van de onderwerpen die in de werken aan bod komen. Het samenspel van licht en schaduw , draagt de herinnering en de verwijzing van het andere in zich, dat tot leven komt doorheen hun wederzijdse tegengestelde.

De artiest brengt diverse elementen samen, hij exploreert en interpreteert het concept “identiteit” door vorm uit te werken. hij speelt met de oneindige mogelijkheden geeft om die identiteit tot uiting te brengen. Zo worden de dynamiek en de elegantie sterke punten in zijn onuitputtelijke artistieke activiteit.

(tekst van Rosi Raneri, criticus en kunsthistoricus)